H. C. Andersen - Eventyr 119:
Gemt er ikke glemt (1866)
I.
Der lå en gammel gård med mudrede grave og vindebro; den var mere oppe end nede: Ikke alle gæster, som kommer, er gode. Under tagskægget var huller til at skyde ud af og til at hælde kogende vand, ja smeltet bly, ned over fjenden, hvis han kom for tæt på. Indenfor var højt til bjælkeloftet, og det var godt for den megen røg, der kom fra kamin-ilden, hvor de store våde brændeknuder lå. Der hang på væggen billeder af harnisk-klædte mænd og stolte fruer i svære, tunge dragter; den strunkeste af dem alle gik levende om herinde, hun kaldtes Mette Mogens; hun var gårdens frue.
Ved aftenstid kom der røvere; de slog tre af hendes folk ihjel, lænkehunden med, og så bandt de fru Mette i hundelænke ved hundehuset og satte sig selv op i salen og drak vinen fra hendes kælder og alt det gode øl.
Fru Mette stod i hundelænke; hun kunne ikke engang gø.
Da kom røverens dreng; han listede sig så stille, det måtte ikke mærkes, for ellers havde de slået ham ihjel.
“Fru Mette Mogens!” sagde drengen; “kan du huske, da min far blev sat til at ride på træhesten i din husbonds tid; da bad du for ham, men det hjalp ikke; han skulle sidde sig til krøbling på den træhest; men du listede dig ned, som jeg nu lister mig; selv lagde du en lille sten under hver af min fars fødder, så han kunne finde hvile. Ingen så det, eller: de lod, som de ikke så det, for du var den unge, nådige frue på gården. Det har min far fortalt, og det har jeg gemt, men ikke glemt! Nu løser jeg dig, fru Mette Mogens!”
Og så tog de heste fra stalden og red i regn og i blæst og fik vennehjælp.
“Det var vel betalt for den smule gerning mod din gamle far!” sagde Mette Mogens.
“Gemt er ikke glemt!” sagde drengen.
Røverne blev hængt.
II.
Der lå en gammel gård, den ligger der endnu; det var ikke fru Mette Mogens´; den tilhører en anden højadelig slægt.
Det er i vor tid. Solen skinner på tårnets forgyldte spir, små skov-øer ligger som buketter på vandet, og rundt om dem svømmer de vilde svaner. I haven gror roser; gårdens frue er selv det fineste rosenblad, det skinner i glæde, god gernings glæde, ikke ud i den vide verden, men inde i hjerterne, der er det gemt, men ikke glemt.
Nu går hun fra gården hen til det lille udflytterhus på marken. Derinde bor en stakkels værkbruden, forkrøblet pige; vinduet i den lille stue vender mod nord, solen kommer ikke derind; hun ser kun hen over et stykke mark, som lukkes ved den høje grøft. Men i dag er der solskin, Vorherres varme, dejlige sol er derinde; den kommer fra syd gennem det nye vindue, hvor der før kun var mur.
Den værkbrudne pige sidder nu i det varme solskin, ser skov og strand, verden er blevet så stor og så dejlig, og det ved et eneste ord fra gårdens venlige frue.
“Det ord var så let, den gerning så lille!” siger hun; “Glæden, jeg fik deraf, var uendelig stor og velsignet!”
Og derfor gør hun så mangen en god gerning, tænker på dem alle i de fattige huse og i de rige huse, hvor der også er bedrøvede. Det er skjult og gemt, men det er ikke glemt af Vorherre!
III.
Der var en gammel gård, det var inde i den store, travle by. I gården var stuer og sale; i dem går vi ikke ind; vi bliver i køkkenet; og der er lunt og lyst, der er rent og nydeligt; kobbertøjet skinner, bordet er som bonet, vasken er som et nyskuret spækkebræt; det har alt sammen køkkenpigen udrettet, og dog har hun fået tid til at sætte tøjet på sig, som om hun skulle i kirke. Hun har sløjfe på kappen, sort sløjfe; det tyder sorg. Hun har jo ingen at sørge for, hverken far eller mor, hverken slægt eller kæreste; hun er en fattig pige. Engang var hun forlovet, det var med en fattig karl; de holdt inderlig meget af hinanden. En dag kom han til hende.
“Vi to har ingenting,” sagde han; “og den rige enke henne i kælderen har nu sagt mig varme ord; hun vil sætte mig i velstand, gøre mig rig; men du er i mit hjerte. Hvad råder du mig til?”
“Til det, du tror der er din lykke!” sagde pigen. “Vær god og kærlig imod hende, men husk på, at fra den stund vi skilles, kan vi to ikke oftere ses!”
– Og så gik et par år; da mødte hun på gaden sin tidligere ven og kæreste; han så syg og elendig ud; da kunne hun ikke lade være, hun måtte spørge: “Hvordan har du det dog?”
“Rigt og godt på alle måder,” sagde han; “konen er brav og god, men du er i mit hjerte. Jeg har stridt min strid, snart er den forbi! Vi ses nu ikke før hos Vorherre.”
En uge er gået; i morges stod i avisen, at han var død; derfor bærer pigen sorg. Kæresten er død fra kone og tre stedbørn, som der står at læse; det klinger lidt skurrende, og dog er malmen ren.
Den sorte sløjfe er tegn på sorg, pigens ansigt er tegn på endnu mere; i hjertet er den gemt, bliver aldrig glemt!
Ja, se det er tre historier, tre blade på én stilk. Ønsker du flere kløverblade? Der er mange i hjertebogen– gemt men ikke glemt.
Sprogjusteret version ved Ivan Hansen (2015/2019)©